Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorBaytekin, Harun
dc.contributor.authorKarakuşak, Derya
dc.date.accessioned2023-07-13T06:47:53Z
dc.date.available2023-07-13T06:47:53Z
dc.date.issued2017en_US
dc.date.submitted2017-02-06
dc.identifier.citationKarakuşak, D. (2017). Bazı çalı türlerinde tercihi etkileyen bitkisel özelliklerin belirlenmesi. Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/4383
dc.description.abstractBu çalışma, Balıkesir ilinde 2014 ve 2015 yıllarında, Rüstem DERE’ye ait özel bir hayvan çiftliğinde, 5 Türk Saanen keçisi ve beş farklı çalı türü ile yürütülmüştür. Araştırmada, keçiler tarafından, akçakesme (Phillyrea latifolia L.), kermes meşesi (Quercus coccifera L.), katırtırnağı (Spartium junceum), laden (Cistus creticus) ve kekik (Thymus capitatus) gibi çalı türlerinin tercih edilme oranları ve bitki karakteristiklerinin tüketim etkileri amaçlanmıştır. Bu çalışmada 6 aylık Türk Saanen keçileri kullanılmıştır. Keçilerin tercihlerini belirlemek amacıyla, Nisan başı, Mayıs ortası, Temmuz başı, Eylül başı ve Kasım ortası dönemlerinde kafeterya sistemi uygulanmıştır. Araştırmada, en fazla tercihe sahip olan türlerin akçakesme ve kermes meşesi olduğu görülmüştür. İlkbaharda büyümenin hızlanmasına bağlı olarak çalı türlerinde hücre duvarı bileşenleri ADF, NDF ve ADL oranlarının düştüğü, dolasıyla daha fazla tüketildikleri, yaz sezonunda bütün türlerde hücre duvarı bileşenlerinin arttığı tespit edilmiştir. Katırtırnağı erken ilkbaharda keçiler tarafından tercih edilmiştir. Laden ve kekik türlerinin besin kompozisyonu açısından kabul edilebilir, olumlu ortalamalara sahip oldukları halde, sekonder metabolit içerikleri nedeniyle daha düşük düzeylerde tüketildikleri gözlenmiştiren_US
dc.description.abstractThis study was conducted in private farm which belongs to Rüstem DERE with five Turkish Saanen goats and five shrubs species in five different terms in Balıkesir during the years 2014 and 2015. Investigation was aimed shrubs species as Phillyrea latifolia L., Quercus coccifera L., Spartium junceum, Cistus creticus and Thymus capitatus prefereable and consuming of effectiveness of herb characteristics by goats. This study was used Turkish Saanen goats. The goats which was 6 months were used in this study. Cafeteria system was conducted for goats’ preferences level of five shrub species were tested with five barren goats in five different forage sessions. These terms were beginning of April, July, September and middle of May, October. In this study, it was observed that Phillyrea latifolia and Quercus coccifera were the most preferable species. In cell wall component of shrub species, ratio of ADF, NDF and ADL was decreased related to growing speed during spring. As a result of this, Phillyrea latifolia and Quercus coccifera were more consumed. It was determined that cell wall component of all species was increased in summer season. Spartium junceum was preffered in early spring by goats. It was observed that although composition of feeds of Cistus creticus and Thymus capitatus species were acceptable and had a pozitif average, they were consumed lower stage due to seconder metobolik contents.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇalı Türlerien_US
dc.subjectTürk Saanenen_US
dc.subjectKafeterya Sistemien_US
dc.subjectShurb Speciesen_US
dc.subjectTurkish Saanen Goatsen_US
dc.subjectCafeteria Systemen_US
dc.titleBazı çalı türlerinde tercihi etkileyen bitkisel özelliklerin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeThe determining of herbal characteristic effected the preferring on some shrub speciesen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.institutionauthorKarakuşak, Derya
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record