dc.contributor.author | Çakici, Nesrin | |
dc.contributor.author | Numanoğlu Çevik, Yasemin | |
dc.contributor.author | Süzük Yıldız, Serap | |
dc.contributor.author | Akçalı, Alper | |
dc.contributor.author | Demirel Zorba, Nükhet Nilüfer | |
dc.date.accessioned | 2023-05-15T10:02:13Z | |
dc.date.available | 2023-05-15T10:02:13Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.citation | Çakıcı, N., Numanoğlu Çevik, Y., Süzük Yıldız, S., Akçalı, A., & Demirel Zorba, N. N. (2021). Gıda çalışanlarından izole edilen Enterobacterales suşlarında antimikrobiyal direnç ve GSBL/Karbapenemaz varlığının araştırılması. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 78(3), 351-362. doi:10.5505/TURKHIJYEN.2021.89814 | en_US |
dc.identifier.issn | 0377-9777 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/4121 | |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışma gıda endüstrisi çalışanlarından elde edilen toplum kaynaklı Enterobacterales üyelerinde antimikrobiyal direnç ve Genişlemiş Spektrumlu Beta Laktamaz (GSBL), karbapenemaz üretme durumunun belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Yöntem: Çanakkale il merkezi ve ilçelerindeki hastaneler (n: 9) ile gıda işletmelerinde (n: 17) görevli gıda çalışanlarının (n: 300) el sürüntü örnekleri Brain Heart Infusion Broth (BHI) besiyerine alındı. İnokulümler 370 C de 24 saatlik inkübasyondan sonra Eosine Methylen Blue agar (EMB) besiyerine ekildi. Bakterilerin tanımlanmasında klasik identifikasyon ve Matriks aracılı lazer desorpsiyon iyonizasyon uçuş süresi kütle spektrometrisi (MALDITOF MS) yöntemi kullanıldı. Sefotaksim, seftazidim, meropenem ve ertapenem antibiyotiklerine karşı direnci ölçmek için disk difüzyon ve minimal inhibitör konsantrasyon (MİK) yöntemleri uygulandı ve EUCAST 2020’ye göre değerlendirildi. Tarama testi sonuçlarına göre GSBL ve karbapenemaz fenotipik doğrulama testleri uygulandı. GSBL pozitif bulunan izolatlarda polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemine göre CTX-M geni araştırıldı.
Bulgular: Elde edilen 222 adet gram negatif bakterinin tür bazında dağılımı; 129 (%58.1) Klebsiella pneumoniae, 32 (%14.4) Enterobacter cloacae, 31 (%13.9) Acinetobacter baumannii, 11 (%4.9) Escherichia coli, 8 (%3.6) Enterobacter asburiae, 4 (%1.8) Escherichia hermanni, 3 (%1.4) Enterobacter aerogenes 2 (%0.9) Klebsiella oxytoca, 2 (%0.9) Enterobacter cancerogenus olarak belirlendi. Enterobacterales üyelerinden (n: 191) 7 (%3.7)’sinin klinik sınır değerlere göre sefotaksime dirençli (<17 mm) olduğu tespit edildi. Sefotaksim inhibisyon çapı GSBL tarama sınır değeri altında (<21 mm) tespit edilen 13 izolatın kombine disk ve çift disk sinerji testi sonuçlarına göre 2 adet bakterinin (K. pneumoniae, E. cloacae) GSBL pozitif olduğu belirlendi. PZR yöntemine göre K. pneumoniae izolatının CTX-M geni taşıdığı ve hastanede görevli olan bir gıda çalışanından izole edildiği tespit edildi. Enterobacterales suşlarının ve A. baumannii izolatlarının hiçbirinde karbapenem direncine rastlanmadı. Meropenem inhibisyon zon çapı 28 mm’den küçük olan 46 adet Enterobacterales türünün meropenem MİK değeri 8 mg/l ile 0.125 mg/l arasında bulunmuştur. Meropenem zon çapı karbapenemaz tarama sınır değerinin (<25 mm) altında tespit edilen 2 adet izolata kombinasyon disk testi uygulandı buna göre karbapenemaz negatif olduğu tespit edildi.
Sonuç: Toplumda dirençli bakteri el taşıyıcılığının düşük olması (%3.7), toplum kaynaklı izolatların GSBL pozitifliğinin oldukça düşük (%1.04) bulunması, karbapenemaz pozitifliğine rastlanmaması antibiyotik dirençli izolatların gıda çalışanlarında düşük olduğunu düşündürmektedir. Gıda çalışanlarında bu sayıda gram negatif bakterilerin tespit edilmesi hijyen eğitimlerine önem verilmesi gerektiğini düşündürmüştür. | en_US |
dc.description.abstract | Objective: This study was carried out to determine
the antimicrobial resistance and the production status
of ESBL, carbapenemase in community-acquired
Enterobacterales members obtained from food industry
workers.
Methods: Hand swab samples of food workers (n:
300) working in hospitals (n: 9) and food businesses
(n: 17) in Çanakkale city center and districts were
taken into Brain Heart Infusion Broth (BHI) medium.
Inoculum was inoculated into EMB medium after 24
hours of incubation at 37o
C. Classical identification and
MALDI-TOF MS method were used to identify bacteria.
Disk diffusion and minimal inhibitory concentration
(MIC) methods were applied to measure resistance
against cefotaxime, ceftazidime, meropenem and
ertapenem antibiotics and were evaluated according
to EUCAST 2020. ESBL and carbapenemase phenotypic
confirmation tests were performed according to
the screening test results. The CTX-M gene was
investigated in ESBL positive isolates using the PCR
method.
Results: Distribution of 222 gram-negative
bacteria on the basis of species; 129 (%58.1) Klebsiella
pneumoniae, 32 (14.4%) Enterobacter cloacae, 31
(13.9%) Acinetobacter baumannii, 11 (4.9%) Escherichia
coli, 8 (3.6%) Enterobacter asburiae, 4 (1.8%) Escherichia
hermanni, 3 (1.4%) Enterobacter aerogenes 2 (0.9%)
Klebsiella oxytoca, 2 (0.9%) Enterobacter cancerogenus.
It was determined that 7 (3.7%) of the Enterobacterales
members (n: 191) were resistant to cefotaxime (<17
mm) according to clinical limit values. According to
the combined disc and double disc synergy test results
of 13 isolates whose cefotaxime inhibition diameter
was detected below the ESBL screening limit value, 2
bacteria (K. pneumoniae, E. cloacae) were found to
be ESBL positive. According to the PCR method, it was
determined that the K. pneumoniae isolate carried the
CTX-M gene and was isolated from a food worker in the
hospital. No carbapenem resistance was found in any of
the Enterobacterales strains and A. baumannii isolates.
Meropenem MIC values of 46 Enterobacterales species
with a meropenem inhibition zone diameter smaller
than 28 mm were found between 8 mg/l and 0.125 mg/l.
Combination disc test was applied to 2 isolates whose
diameter was below the carbapenemase screening limit
(< 25mm) and accordingly it was found that they were
carbapenemase negative.
Conclusion: The low rate of resistant bacteria hand
carriers in the community (3.7%), the very low ESBL
positivity of the community-acquired isolates (1.04%),
and the absence of carbapenemase positivity suggest
that antibiotic resistant isolates are low in food workers.
The detection of gram-negative bacteria in this number
of food workers made us think that hygiene training
should be given importance. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Refik Saydam National Public Health Agency (RSNPHA) | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Sefalosporin | en_US |
dc.subject | Karbapenem | en_US |
dc.subject | Enterobacterales | en_US |
dc.subject | Gıda çalışanları | en_US |
dc.subject | MALDI-TOF MS | en_US |
dc.subject | Cephalosporin | en_US |
dc.subject | Carbapenem | en_US |
dc.subject | Enterobacterales | en_US |
dc.subject | Food workers | en_US |
dc.title | Gıda çalışanlarından izole edilen Enterobacterales suşlarında antimikrobiyal direnç ve GSBL/Karbapenemaz varlığının araştırılması | en_US |
dc.title.alternative | Investigation of antimicrobial resistance and ESBL/Carbapenemase presence in Enterobacterales strains isolated from food workers | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.authorid | 0000-0001-8662-7215 | en_US |
dc.authorid | 0000-0003-0325-886X | en_US |
dc.authorid | 0000-0001-6851-6474 | en_US |
dc.relation.ispartof | TÜrk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi | en_US |
dc.department | Fakülteler, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü | en_US |
dc.department | Fakülteler, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü | en_US |
dc.department | Meslek Yüksekokulları, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 78 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 351 | en_US |
dc.identifier.endpage | 362 | en_US |
dc.institutionauthor | Çakici, Nesrin | |
dc.institutionauthor | Akçalı, Alper | |
dc.institutionauthor | Demirel Zorba, Nükhet Nilüfer | |
dc.identifier.doi | 10.5505/TurkHijyen.2021.89814 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.authorwosid | CJE-4507-2022 | en_US |
dc.authorwosid | AAJ-6057-2021 | en_US |
dc.authorwosid | AAG-4281-2021 | en_US |
dc.authorscopusid | 55858491500 | en_US |
dc.authorscopusid | 24921413500 | en_US |
dc.authorscopusid | 56050112300 | en_US |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-85117416767 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 490409 | en_US |