Sinnamik asit veya Bacillus subtilis'in gökkuşağı alabalığı yemlerinde kullanımının büyüme performansı ve bazı bağışıklık parametreleri üzerine etkisi
Citation
Yılmaz, S. (2017). Sinnamik asit veya Bacillus subtilis'in gökkuşağı alabalığı yemlerinde kullanımının büyüme performansı ve bazı bağışıklık parametreleri üzerine etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ÇanakkaleAbstract
Bu çalışmada yeme farklı oranlarda ilave edilen sinnamik asit, Bacillus subtilis veya
sinnamik asit ile birlikte + probiyotik B. subtilis'in gökkuşağı alabalıklarında
(Oncorhynchus mykiss) büyüme performansı, besin ve yağ asidi kompozisyonu, toplam
karaciğer yağ miktarı, iç organ indeksleri, bağırsak mikrobiyotası, kan, yem, mide,
bağırsak pH miktarları, sindirim enzimleri, immunolojik, hematolojik, serum biyokimyasal
sağlık karakteristikleri, serum antioksidan enzim aktiviteleri ve hastalık (Yersinia ruckeri)
direnci üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca in vitro denemelerde disk
difüzyon, minimum inhibitör konsantrasyonu ve sıvı kültür inhibisyon testleri ile sinnamik
asit, B. subtilis üs fazı ve sinnamik asit+ B. subtilis üs fazının alabalık bağırsak izolatları ve
balık patojenleri üzerine etkileri araştırılmıştır.
Çalışma kapsamında sadece sinnamik asit içeren gruplarda; kontrol (katkı
içermeyen), %0,025, %0,050, %0,075 ve %0,15 veya sinnamik asit+ B. subtilis içeren
gruplarda; kontrol, B. subtilis, 107 cfu g-1 ve sinnamik asit %0,025-%0,15+ B. subtilis, 107
cfu g-1 içeren yemlerle 60 gün boyunca beslenmişler ve devamında Y.ruckeri ile infekte
edilmişlerdir.
Denemelerde bazı sindirim ve antioksidan enzimleri, iç organ indeksleri (sadece
sinnamik asit+ B. subtilis denemesinde), bağırsak mikrobiyotası (sadece B. subtilis ilaveli
gruplarda), hematolojik, immunolojik, serum biyokimyasal ve Y.ruckeri bakterisine karşı
yaşama oranları doza ve zamana bağlı olarak, kontrole göre önemli oranda iyileşme
göstermiştir. Ayrıca sinnamik asitin disk difüzyon testi sonucunda A. sobria, A.
salmonicida, L. anguillarum ve Y. ruckeri patojenleri üzerine antimikrobiyal etki
viii
gösterdiği tespit edilmiştir. Sıvı kültür inhibisyon testi sonucunda ise sinnamik asitin tek
başına veya B. subtilis üs fazı ile birlikte A. sobria, A. salmonicida, Citrobacter sp., E.
tarda, L. garvieae, L. anguillarum, Y. ruckeri ve S. iniae patojenlerinin ürmesini
engellediği tespit edilmiştir.
Sonuç olarak yeme %0,025 veya %0,050 sinnamik asit veya %0,025-0,150 sinnamik
asit + B. subtilis ilavesinin gökkuşağı alabalıklarında bağışık yanıtı ve hastalık direncini
arttırabileceği bulunmuştur. Çalışmada elde edilen bulgular ışığında sinnamik asit veya
sinnamik asit+ B. subtilis' in gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliğinde kızıl ağız hastalığının
kontrol altına alınmasında antibiyotiklere alternatif olabileceği görülmüştür. The aim of this study was to assess the effect of different ratio of dietary cinnamic
acid, Bacillus subtilis (Probiotic) or cinnamic acid + B. subtilis on the growth performance,
proximate and fatty acid compositions, total liver fat levels, biometric indices, intestinal
microbiota, blood, feed, stomach and intestine pH, digestive enzymes, immunological,
hematological, serum biochemical healt characteristics, serum atioxidant enzyme activities,
and disease (Yersinia ruckeri) resistance of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss).
Fish were fed diets containing cinnamic acid; control (non supplemented): or diet
supplemented with 0.025%, 0.05%, 0.075% and 0.15% cinnamic acid and/or cinnamic
acid+ B. subtilis: control (non supplemented); or diet supplemented with B. subtilis; 107
cfu g-1 0.025%-0.15% cinnamic acid+ B. subtilis; 107 cfu g-1 up to 60 days and then
infected with Y.ruckeri.
Some digestive and atioxidant enzymes, hematological, immunological, serum
biochemical and biometric indices (only cinnamic acid + probiotic experiments), intestinal
microbiota (only B. subtilis diets) and survival percentages of fish challenged with
Y.ruckeri were dose- and time-dependently and significantly improved in fish fed with
cinnamic acid, B. subtilis or cinnamic acid + B. subtilis diets compared to those of young
trout fed the control diet. In disc diffusion assay, cinnamic acid showed antimicrobial
activity against pathogenic A. sobria, A. salmonicida, L. anguillarum and Y. ruckeri.
Results of a liquid culture inhibition assay showed that cinnamic acid or cinnamic acid+
cell-free supernatant of B. subtilis was also effective in inhibiting strains of A. sobria, A.
x
salmonicida, Citrobacter sp., E. tarda, L. garvieae, L. anguillarum, Y. ruckeri and S.
iniae.
It was concluded that 0.025 or 0.050 % cinnamic acid or 0.025-0.150% cinnamic
acid + B. subtilis can enhance immune responses and disease resistance of rainbow trout,
suggesting that cinnamic acid or cinnamic acid+B. subtilis may be an alternative to
antibiotics in controlling enteric redmouth disease in rainbow trout culture.