Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorAkdeniz, Defne
dc.date.accessioned2021-12-09T11:17:41Z
dc.date.available2021-12-09T11:17:41Z
dc.date.issued2019-03-27
dc.identifier.citationAkdeniz, D. (2019). TRACKING THE HISTORY OF RESTAURANTS THROUGH THE ART OF PAINTING . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , 3 (2) , 346-365en_US
dc.identifier.issn2602-4144
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/44196/512544
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/3399
dc.descriptionAkdeniz, Defne, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ayvacık Meslek Yüksekokulu Seyahat Turizm ve Eğlence Hizmetleri)en_US
dc.description.abstractThe aim of this paper is to track the evolution of restaurants through history and art. While doing this, the paper first provides historical information about traditional eating places in Ancient and Medieval times before the evolution of modern restaurants. Humble dining places in history such as inns, taverns, coffee houses are examined in detail with their representations in art. Then the study draws on the evolution of Parisian restaurants. Since the origin of the modern-day restaurants is mostly cited as Paris, this paper emphasizes the depictions of Parisian restaurants in art. After this part, the study comes up with possible explanations of the reasons why restaurants evolved mainly in Paris. The following part focuses on the characteristics of new restaurants which differentiated them from early eating establishments. In every part paintings best reflecting the restaurants of that era are used in order to support the theoretical framework. Additionally one of the consequences of today’s modern restaurant which is the intersection of public and private spheres of individuals is analyzed through Van Gogh’s depictions of Parisian restaurants and Edward Hopper’s diner representations.en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı restoranların tarih boyunca geçirdiği değişimin izini sürmektir. Çalışma bu amacına ulaşmak için öncelikle Antik ve Orta Çağ’ın geleneksel yeme-içme mekanlarına dair tarihsel bilgi sunmuştur. Han, taverna ve kahvehane gibi mütevazi yeme-içme mekanları ve bu yerleri konu eden resim sanatı örnekleri hakkında ayrıntılı bilgi veren çalışma, daha sonra günümüzün modern restoranlarının başlangıç noktası olarak kabul gören Paris restoranlarının oluşumuna yönelmiştir. Restoranların neden özellikle Paris’te değişim geçirdiğine dair bazı açıklamalarda bulunduktan sonra çalışma, Paris restoranlarının yeni özelliklerine yer vermiştir. Çalışma bahsedilen tüm aşamalarda tarihi metinlere başvurmuş ve restoranların konu edildiği resim sanatı örneklerinin içerik çözümlemesini yapmıştır. Genellikle bireylerin bir araya gelmesi ve sosyalleşmesini sağlayan mekanlar olarak bilinen restoranların, Van Gogh ve Edward Hopper’ın bazı resimlerinde kamusal alanda bireysel yalnızlığı tasvir ettiği görülmüş ve kamusal ve bireysel alanların kesişimi üzerine bir tartışmayla çalışmaya son verilmiştir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rights.uriinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleResim Sanatıyla Restoran Tarihinin İzindeen_US
dc.title.alternativeTracking the History of Restaurants Through the Art of Paintingen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0001-8572-5438en_US
dc.relation.ispartofGastroia: Journal of Gastronomy And Travel Researchen_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Ayvacık Meslek Yüksekokulu, Seyahat, Turizm ve Eğlence Hizmetleri Bölümüen_US
dc.institutionauthorAkdeniz, Defneen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record