dc.contributor.author | Korkmaz, Müesser | |
dc.contributor.author | Çakıcı, Salih | |
dc.contributor.author | Sırtlı, Aleyna | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T08:55:58Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T08:55:58Z | |
dc.date.issued | 2021-08-16 | |
dc.identifier.citation | Çakıcı, S. , Sırtlı, A. & Korkmaz, M. (2021). Gökçeada’ya Ait Gastronomik Değerlerin Sürdürülebilirliğinin Sağlanmasına Yönelik Bir Araştırma: Gastronomi Müzesi Önerisi . Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research , 5,2 , 302-335. | en_US |
dc.identifier.issn | 2602-4144 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/gastoria/issue/64507/943674 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/3377 | |
dc.description | Korkmaz, Müesser, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü) | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı Gökçeada’nın gastronomik değerlerinin sürdürülebilirliği açısından Ada’da bir gastronomi müzesinin açılmasının önemine ilişkin bir bakış açısı ortaya koymaktır. Bu kapsamda çalışmada Gökçeada’nın sahip olduğu gastronomik değerler ve bu değerlerin sürdürülebilirliğinin nasıl sağlanabileceği belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla çalışmada Gökçeada’da bulunan yerel paydaşlar (Sivil toplum kuruluşları, turizm işletmeleri, kamu kurumları ve yerel halk) ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan görüşme formu 20 adet yarı yapılandırılmış soru ve 5 adet demografik sorudan oluşmaktadır. Çalışmadan elde edilen verilerin analizinde “sözcük sıklık analizi” ve “betimsel analiz” kullanılmıştır. Çalışma sonucunda Gökçeada’nın sahip olduğu yöresel, kültürel ve gastronomik değerlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması bakımından Ada’da bir gastronomi müzesinin açılmasının bir gereklilik olarak görüldüğü ve söz konusu müzenin içe merkezinde konumlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu bakımdan Gökçeada’ya özgü olan yöresel reçetelerin, mutfak araç & gereçlerinin ve yöresel kıyafetlerin Ada’da açılacak olan gastronomi müzesinde toplanması ve sergilenmesi önerilmektedir. Çalışmada ayrıca müzede Ada’nın gastronomik değerlerinin sergilenmesinin yanı sıra eğitim ve satış gibi hizmet alanlarının da bulunması gerektiği belirlenmiştir. Bu kapsamda Ada’da açılacak olan bir gastronomi müzesinin, Ada turizmi, ekonomik gelişim, destinasyon imajı, mutfak kültürü ve yerel paydaşlar üzerinde çeşitli olumlu etkiler yaratacağı ön görülmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | This study aims to present a perspective on the importance of starting a gastronomy museum on the island in terms of the sustainability of the gastronomic values of Gokceada. In this context, it was tried to determine the gastronomic values of Gokceada and how these values can be maintained. Face-to-face interviews with local stakeholders (non-governmental organizations, tourism businesses, public institutions, and local people) were carried out using an interview survey that consisted of 20 semi-structured and five demographic questions. Word frequency analysis and descriptive analysis methods were utilized to analyze the data collected from the research. It was concluded that it is necessary to start a gastronomy museum in the county town of Gokceada to sustain the cultural and gastronomic values on the island. It is also suggested that recipes, kitchen utensils, and traditional garments that are local to the island should be gathered and exhibited in the museum. Additionally, it was also determined that the museum should provide training programs and retail services alongside the exhibition of gastronomic items. It is envisioned that a gastronomy museum on the island will have positive effects on the island’s tourism, economic growth, destination image, culinary culture, and local stakeholders | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | en_US |
dc.rights.uri | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Gastronomi Müzesi | en_US |
dc.subject | Gökçeada | en_US |
dc.subject | Gastronomi Turizmi | en_US |
dc.subject | Gastro-Turist | en_US |
dc.subject | Gastronomy Museum | en_US |
dc.subject | Gokceada | en_US |
dc.subject | Gastronomy Tourism | en_US |
dc.subject | Gastro-Tourist | en_US |
dc.title | Gökçeada’ya Ait Gastronomik Değerlerin Sürdürülebilirliğinin Sağlanmasına Yönelik Bir Araştırma: Gastronomi Müzesi Önerisi | en_US |
dc.title.alternative | A Study on the Sustainability of the Gastronomic Values in Gokceada: A Proposal For A Gastronomy Museum | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-9538-6254 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-5861-6831 | en_US |
dc.authorid | 0000-0003-3787-832X | en_US |
dc.relation.ispartof | Gastroia: Journal of Gastronomy And Travel Research | en_US |
dc.department | Yüksekokullar, Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü | en_US |
dc.institutionauthor | Korkmaz, Müesser | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |