Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorTürkmen, Onur Sinan
dc.contributor.authorBalı, Elif Ahsen
dc.contributor.authorBaytekin, Gülhan
dc.contributor.authorDardeniz, Alper
dc.contributor.authorŞahin, Esra
dc.date.accessioned2021-11-10T13:57:19Z
dc.date.available2021-11-10T13:57:19Z
dc.date.issued2020-12-31
dc.identifier.citationBalı, E. , Türkmen, O. S. , Baytekin, G. , Şahin, E. & Dardeniz, A. (2020). Bazı Üzüm Çeşitlerinin Doku Kültürü Yöntemiyle Mikroçoğaltımı Üzerine Bir Araştırma . Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi, 1 (2), 30-35.en_US
dc.identifier.issn2717-8285
dc.identifier.issn2147-8384
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/3309
dc.descriptionTürkmen, Onur Sinan ; Baytekin, Gülhan (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü) ; Balı, Elif Ahsen ; Dardeniz, Alper ; Şahin, Esra, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü)en_US
dc.description.abstractAsmanın (Vitis vinifera L.) virüsten arî sağlıklı ve hızlı çoğaltımı, asma fidancılığı yönünden önemlidir. Bu araştırmada, ‘ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Ziraat Fakültesi Çiftliği Bitkisel Üretim ve Araştırma Birimi’ ‘Sofralık Üzüm Çeşitleri Uygulama ve Araştırma Bağı’nda yer alan ‘Yalova İncisi’ ve ‘Yalova Çekirdeksizi’ üzüm çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Besi ortamı olarak Murashige Skoog temel besin ortamı kullanılmıştır. Öncelikle, üzüm çeşitleri sterilize edilerek mikroçoğaltımı gerçekleşmiştir. Bu bitkilerden elde edilen eksplantların en iyi geliştiği besi ortamı tespit edilmiştir. Bu amaçla 4 farklı dozda (0,0 mg/L BA, 0,5 mg/L BA, 1,0 mg/L BA ve 2,0 mg/L BA) benzilaminopürin (BA) büyüme düzenleyicisi içeren ortamlar değişken olarak kullanılmıştır. Denemeler üç tekerrürlü olacak şekilde planlanmış ve her ortama 3 adet eksplant yerleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, her iki üzüm çeşidinde de kök boğazı sürgün sayısı (adet) bakımından en yüksek değerlerin, en yüksek hormon uygulaması olan 2,0 mg/L BA dozu içerikli ortamdan elde edildiği saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractThe virus–free, aseptic and micropropagation of grapevine (Vitis vinifera L.) is highly effective in term of vine nurseries. In this research, ‘Yalova İncisi’ and ‘Yalova Cekirdeksizi’ grape varieties which are included in ‘Research Vineyard of Table Grape Varieties’ ‘Faculty of Agriculture’s Plant Production and Research Farm’ in Dardanos Campus of COMU were used as plant material. Murashige Skoog basic nutrient medium was used as the nutrient medium. Primarily, grape varieties were sterilized and micropropagated. The best growing medium of explants obtained from these plants was determined. For this purpose, media containing growth regulators of in 4 different doses of (0.0 mg / L BA, 0.5 mg / L BA, 1.0 mg / L BA and 2.0 mg / L BA) benzylaminopurine (BA) were used as variables. The trials were planned as three replications and 3 explants were placed in each medium. As a result of the research, it was determined that the highest values in terms of root collar shoot number (number) in both grape varieties were obtained from the medium containing 2.0 mg / L BA dose, which is the highest hormone application.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rights.uriinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVitis vinifera L.en_US
dc.subjectYalova çekirdeksizien_US
dc.subjectYalova İncisien_US
dc.subjectDoku kültürüen_US
dc.subject6–Benzil amino pürinen_US
dc.subjectVitis vinifera L.en_US
dc.subjectTissue cultureen_US
dc.subject6–Benzylaminopurinen_US
dc.titleBazı Üzüm Çeşitlerinin Doku Kültürü Yöntemiyle Mikroçoğaltımı Üzerine Bir Araştırmaen_US
dc.title.alternativeA Research on Micropropagation by Tissue Culture Method of Some Grape Varietiesen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-3760-2801en_US
dc.authorid0000-0003-1344-4025en_US
dc.authorid0000-0002-7094-8978en_US
dc.authorid0000-0003-3480-662Xen_US
dc.authorid0000-0003-3850-3407en_US
dc.relation.ispartofLapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.institutionauthorTürkmen, Onur Sinanen_US
dc.institutionauthorBaytekin, Gülhanen_US
dc.institutionauthorBalı, Elif Ahsenen_US
dc.institutionauthorDardeniz, Alperen_US
dc.institutionauthorŞahin, Esraen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record