Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi
Künye
Alkış, A. (2018). Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi . Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi , (13) , 31-54 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/comuifd/issue/40600/488023Özet
Artan dünya nüfusu ve bu doğrultuda ortaya çıkan gıda ihtiyacını karşılayabilmek için, gelişen teknolojik imkanlar kullanılarak, gıdaların genlerine müdahale yoluyla yapısal özelliklerinin istenilen düzeye getirilmesi ve bu sayede kısa sürede, küçük bir alandan, daha fazla verim almak amacıyla ortaya çıkan “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO)” geleceğin gıda üretim felsefesi bakımından önem arz etmektedir. Gen teknolojisi sayesinde gıdaların ve hayvanların genlerine müdahalede bulunulmasının muhtemel yarar ve zararları ile ilgili yeterli sayıda deneysel bulgu bulunmamakla beraber çevre ve gelecek nesiller üzerindeki olası etkilerinin ve risklerin en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Gıda sektöründe yer almaya başlayan GDO’nun İslam hukuku açısından haram veya helallik durumu da ciddi şekilde tartışılmaya başlamıştır. Hakkında açık hüküm bulunmayan meseleler yararzarar dengesi içerisinde ve fıkhın genel prensipleri çerçevesinde değerlendirilerek karar verilmeye çalışılmaktadır. Genetiği Değiştirilmiş Gıdaların hükmünü belirleyebilmek için sağlık, çevre, ekonomi ve siyaset alanına etkilerinin de dikkate alınması gereklidir. Özellikle gıdanın fıtratına müdahalenin insan genlerinde değişiklik gibi doğuracağı ortaya çıkabilecek muhtemel risklerin de göz önüne alınması zarureti bulunmaktadır. "Genetically Modified Organism (GMO)" is important for the future of food production philosophy by using developed technological opportunuties to provide desired levels of structural properties by interfering with the genes of the food and thus in a short time and in a small area in order to get more data In order to meet the increasing world population and food needs revealed in this direction. There is not enough experimental evidence about potential risks and benefits of intervention into gene of food and animals through gene technology. Additionally, it is necessary to take measures to minimize the potential risks on future generations. Haram or halal status of the GMO food in terms of Islamic law has began to be discussed seriously. The issues whic are not clear, should be evaluated and tried to be evaluated in terms of riskbalance balance and jurisprudence. It is necessary to take into consideration the impact of Genetically Modified Food on health, the environment, economy and politics. It is also necessary to take into consideration the potential risks of food disposition on human gene.
Bağlantı
https://dergipark.org.tr/tr/pub/comuifd/issue/40600/488023https://hdl.handle.net/20.500.12428/3217
Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: