dc.contributor.author | Dardeniz, Alper | |
dc.contributor.author | Ateş, Fadime | |
dc.contributor.author | Çoban, Harun | |
dc.contributor.author | Kahraman, Kemal Abdurrahim | |
dc.contributor.author | Savaş, Yüksel | |
dc.contributor.author | Ali, Baboo | |
dc.contributor.author | Gökdemir, Aysun | |
dc.date.accessioned | 2021-08-16T22:34:50Z | |
dc.date.available | 2021-08-16T22:34:50Z | |
dc.date.issued | 2015-12-01 | |
dc.identifier.citation | Dardeniz, A , Ateş, F , Çoban, H , Kahraman, K , Savaş, Y , Ali, B , Gökdemir, A . (2015). Günümüz Asma Fidancılık İşletmelerinde Yürütülen Asma Fidanı Üretim Faaliyetlerinin İrdelenmesi . ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi , 3 (2) , 127-143. | en_US |
dc.identifier.issn | 2147-8384 | |
dc.identifier.issn | 2564-6826 | |
dc.identifier.other | ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan makale TR Dizin indekslidir (2015). | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/comuagri/issue/25718/271392 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/3192 | |
dc.description | Dardeniz, Alper, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü) ; Ateş, Fadime ; Savaş, Yüksel, (T.C. Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü) ;Çoban, Harun, (Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksek Okulu) ; Kahraman, Kemal Abdurrahim, (Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) ; Ali, Baboo, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü) ; Gökdemir, Aysun, (Bozok Üniversitesi Boğazlıyan Meslek Yüksek Okulu) | en_US |
dc.description.abstract | Bu araştırma kapsamında, çoğunluğu ülkemizin Ege ve Marmara Bölgeleri’ne konumlanmış olan günümüz asma fidancılık işletmelerinin bazılarıyla (13 adet), 2010–2013 yılları arasında yaklaşık 100 soruluk bir anket çalışması yapılmıştır. Asma fidancılık işletmelerinin yüzyüze yapılan sorulara vermiş oldukları yanıtlar dikkatlice analiz edilerek, günümüz asma fidancılık işletmelerinde yürütülen asma fidanı üretim faaliyetlerinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Değerlendirmeler neticesinde, farklı asma fidancılık kuruluşlarının açık köklü aşılı fidan ve tüplü (kaplı) aşılı fidan üretim aşamalarının büyük ölçüde benzerlik gösterdiği, bununla birlikte bazı tarih, süre, sıcaklık, materyal ve yöntem farklılıklarının bulunduğu belirlenmiştir. Genel olarak, çimlendirme odalarında başlıca iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Birinci yöntem klasik yöntemdir. Bu yöntemi benimseyen bazı işletmelerde orta–kalın çelikler (7–12 mm) kullanılarak ve sandıklara normal yoğunlukta aşılı çelik (700– 800 adet) yerleştirilerek, aşılı çeliklerin 21–25 gün süresince ortalama 25–28°C sıcaklıkta tutulmasıyla, çimlendirme odasında daha uzun sürede daha kalın bir kallus, orta–yoğun pişkin sürgünler ile kuvvetlice bir kök sistemi oluşturma isteği ön plana çıkmakta, bu durumda alıştırma süresi de daha uzun (7–14 gün) olmaktadır. Son yıllarda benimsenen ikinci bir yöntem; bazı işletmelerde ince çelik (4–7 mm) kullanımı ve sandıklara yoğun aşılı çelik (900–1.200 adet) yerleştirilerek, 13–14 gün (maksimum 20 gün) süresince 30°C sabit sıcaklık veya ilk 3 gün 30–32°C?den kademeli olarak sıcaklığın düşürülmesiyle, aşılı çeliklerin aşı bölgesinde daha kısa sürede yeterli ve çepeçevre ince bir kallus oluşumu, sıfır sürgün, köreltilen gözlerde kallus, dipte kallus ve(ya) çok az bir kök oluşturma isteği doğrultusunda geliştirilmesine dayanmaktadır. Bu durumda yoğun ve uzun kökler ile sürgün gelişimi hiç istenmemekte, alıştırma süresi de normalden daha kısa (3–7 gün) tutulmaktadır. Bununla birlikte, her fidancılık işletmesinin kendine uygun bir yöntemi tercih ettiği ve bazı işletmelerde ara uygulamalara da rastlanıldığı dikkati çekmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | In this research, a survey has been conducted between the years 2010 2013 which consisted an approximate of 100 question asked to some of the t and majority of them were belonged to the Marmara and Aegean regions of our country. The answers of questions asked to the vine nursery enterprisers, face to face, have been analyzed carefully aimed to examine the enterprisers. In the result of assessments, different vine nurseries organizations have been determined that the phases of open rooted grafted grapevine and tubed (covered) grafted saplings production showed a large extent of similarity, however, differences were found in date, time, temperature, and materials and methods. Generally, two different methods are used mainly in germination rooms. The first method is a classical method. The medium-thick cuttings (7 12 mm) are used by some management enterprises those adopting this method and placed the grafted cuttings (700 800 number) into the crates in normal intensity, and then kept them at an average of 25 25 days. The demand of the creation of a vigorous root system along with the middle intensive brazenly shoots and a thicker callus come into prominence for longer duration in the germination room. In this case, the breaking period (7 14 days) is also become longer. According to the second method, being adopted in recent years, usage of thin cuttings (4 7 mm) in some managements and placement of heavy grafted cuttings (900 1200 number) to the crates where grafted cuttings are kept under constant from 30 -around fine callus in graft area within a shorter period in the direction of improving new shoots, callus in blinded buds, bottom-based callus and/or creation of roots. In the light of the above-mentioned cases, intensive and long roots along with any shoot growth have not been required, and the breaking period (3 7 days) is kept shorter than usual. However, in this regard, each of the vine nursery management enterpriser preferred a suitable method according to themselves, and even it observed during some intermediate applications. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | en_US |
dc.rights.uri | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Açık köklü aşılı fidan | en_US |
dc.subject | Tüplü (kaplı) aşılı fidan | en_US |
dc.subject | Asma fidancılık işletmeleri | en_US |
dc.subject | Fidanlık randımanı | en_US |
dc.subject | Open rooted grafted grapevine sapling | en_US |
dc.subject | Tubed (covered) grafted saplings | en_US |
dc.subject | Vine arboriculture businesses | en_US |
dc.subject | Nursery yield | en_US |
dc.title | Günümüz Asma Fidancılık İşletmelerinde Yürütülen Asma Fidanı Üretim Faaliyetlerinin İrdelenmesi | en_US |
dc.title.alternative | Examine the Production Activities of Vine Nurseries in the Light of Modern Day's Vine Arboriculture Managements | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.authorid | 0000-0003-3480-662X | en_US |
dc.authorid | 0000 | en_US |
dc.authorid | 0000-0003-4017-3689 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-7115-7860 | en_US |
dc.authorid | 0000-0003-0532-1025 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-6989-7018 | en_US |
dc.authorid | 0000 | en_US |
dc.relation.ispartof | ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi | en_US |
dc.department | Fakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü | en_US |
dc.department | Fakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü | en_US |
dc.institutionauthor | Dardeniz, Alper | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |