Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorDardeniz, Alper
dc.contributor.authorAteş, Fadime
dc.contributor.authorÇoban, Harun
dc.contributor.authorKahraman, Kemal Abdurrahim
dc.contributor.authorSavaş, Yüksel
dc.contributor.authorAli, Baboo
dc.contributor.authorGökdemir, Aysun
dc.date.accessioned2021-08-16T22:34:50Z
dc.date.available2021-08-16T22:34:50Z
dc.date.issued2015-12-01
dc.identifier.citationDardeniz, A , Ateş, F , Çoban, H , Kahraman, K , Savaş, Y , Ali, B , Gökdemir, A . (2015). Günümüz Asma Fidancılık İşletmelerinde Yürütülen Asma Fidanı Üretim Faaliyetlerinin İrdelenmesi . ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi , 3 (2) , 127-143.en_US
dc.identifier.issn2147-8384
dc.identifier.issn2564-6826
dc.identifier.otherÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan makale TR Dizin indekslidir (2015).
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/comuagri/issue/25718/271392
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/3192
dc.descriptionDardeniz, Alper, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü) ; Ateş, Fadime ; Savaş, Yüksel, (T.C. Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü) ;Çoban, Harun, (Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksek Okulu) ; Kahraman, Kemal Abdurrahim, (Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü) ; Ali, Baboo, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü) ; Gökdemir, Aysun, (Bozok Üniversitesi Boğazlıyan Meslek Yüksek Okulu)en_US
dc.description.abstractBu araştırma kapsamında, çoğunluğu ülkemizin Ege ve Marmara Bölgeleri’ne konumlanmış olan günümüz asma fidancılık işletmelerinin bazılarıyla (13 adet), 2010–2013 yılları arasında yaklaşık 100 soruluk bir anket çalışması yapılmıştır. Asma fidancılık işletmelerinin yüzyüze yapılan sorulara vermiş oldukları yanıtlar dikkatlice analiz edilerek, günümüz asma fidancılık işletmelerinde yürütülen asma fidanı üretim faaliyetlerinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Değerlendirmeler neticesinde, farklı asma fidancılık kuruluşlarının açık köklü aşılı fidan ve tüplü (kaplı) aşılı fidan üretim aşamalarının büyük ölçüde benzerlik gösterdiği, bununla birlikte bazı tarih, süre, sıcaklık, materyal ve yöntem farklılıklarının bulunduğu belirlenmiştir. Genel olarak, çimlendirme odalarında başlıca iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Birinci yöntem klasik yöntemdir. Bu yöntemi benimseyen bazı işletmelerde orta–kalın çelikler (7–12 mm) kullanılarak ve sandıklara normal yoğunlukta aşılı çelik (700– 800 adet) yerleştirilerek, aşılı çeliklerin 21–25 gün süresince ortalama 25–28°C sıcaklıkta tutulmasıyla, çimlendirme odasında daha uzun sürede daha kalın bir kallus, orta–yoğun pişkin sürgünler ile kuvvetlice bir kök sistemi oluşturma isteği ön plana çıkmakta, bu durumda alıştırma süresi de daha uzun (7–14 gün) olmaktadır. Son yıllarda benimsenen ikinci bir yöntem; bazı işletmelerde ince çelik (4–7 mm) kullanımı ve sandıklara yoğun aşılı çelik (900–1.200 adet) yerleştirilerek, 13–14 gün (maksimum 20 gün) süresince 30°C sabit sıcaklık veya ilk 3 gün 30–32°C?den kademeli olarak sıcaklığın düşürülmesiyle, aşılı çeliklerin aşı bölgesinde daha kısa sürede yeterli ve çepeçevre ince bir kallus oluşumu, sıfır sürgün, köreltilen gözlerde kallus, dipte kallus ve(ya) çok az bir kök oluşturma isteği doğrultusunda geliştirilmesine dayanmaktadır. Bu durumda yoğun ve uzun kökler ile sürgün gelişimi hiç istenmemekte, alıştırma süresi de normalden daha kısa (3–7 gün) tutulmaktadır. Bununla birlikte, her fidancılık işletmesinin kendine uygun bir yöntemi tercih ettiği ve bazı işletmelerde ara uygulamalara da rastlanıldığı dikkati çekmektedir.en_US
dc.description.abstractIn this research, a survey has been conducted between the years 2010 2013 which consisted an approximate of 100 question asked to some of the t and majority of them were belonged to the Marmara and Aegean regions of our country. The answers of questions asked to the vine nursery enterprisers, face to face, have been analyzed carefully aimed to examine the enterprisers. In the result of assessments, different vine nurseries organizations have been determined that the phases of open rooted grafted grapevine and tubed (covered) grafted saplings production showed a large extent of similarity, however, differences were found in date, time, temperature, and materials and methods. Generally, two different methods are used mainly in germination rooms. The first method is a classical method. The medium-thick cuttings (7 12 mm) are used by some management enterprises those adopting this method and placed the grafted cuttings (700 800 number) into the crates in normal intensity, and then kept them at an average of 25 25 days. The demand of the creation of a vigorous root system along with the middle intensive brazenly shoots and a thicker callus come into prominence for longer duration in the germination room. In this case, the breaking period (7 14 days) is also become longer. According to the second method, being adopted in recent years, usage of thin cuttings (4 7 mm) in some managements and placement of heavy grafted cuttings (900 1200 number) to the crates where grafted cuttings are kept under constant from 30 -around fine callus in graft area within a shorter period in the direction of improving new shoots, callus in blinded buds, bottom-based callus and/or creation of roots. In the light of the above-mentioned cases, intensive and long roots along with any shoot growth have not been required, and the breaking period (3 7 days) is kept shorter than usual. However, in this regard, each of the vine nursery management enterpriser preferred a suitable method according to themselves, and even it observed during some intermediate applications.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rights.uriinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAçık köklü aşılı fidanen_US
dc.subjectTüplü (kaplı) aşılı fidanen_US
dc.subjectAsma fidancılık işletmelerien_US
dc.subjectFidanlık randımanıen_US
dc.subjectOpen rooted grafted grapevine saplingen_US
dc.subjectTubed (covered) grafted saplingsen_US
dc.subjectVine arboriculture businessesen_US
dc.subjectNursery yielden_US
dc.titleGünümüz Asma Fidancılık İşletmelerinde Yürütülen Asma Fidanı Üretim Faaliyetlerinin İrdelenmesien_US
dc.title.alternativeExamine the Production Activities of Vine Nurseries in the Light of Modern Day's Vine Arboriculture Managementsen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0003-3480-662Xen_US
dc.authorid0000en_US
dc.authorid0000-0003-4017-3689en_US
dc.authorid0000-0002-7115-7860en_US
dc.authorid0000-0003-0532-1025en_US
dc.authorid0000-0002-6989-7018en_US
dc.authorid0000en_US
dc.relation.ispartofÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümüen_US
dc.institutionauthorDardeniz, Alperen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record