Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorKocabıyık, Habib
dc.contributor.authorArslanbay, Haydar
dc.date.accessioned2021-05-06T12:09:51Z
dc.date.available2021-05-06T12:09:51Z
dc.date.issued2018-12-25
dc.identifier.citationArslanbay, H , Kocabıyık, H . (2018). Effects of Moisture Content and Temperature on The Emissivity of Some Seeds . ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi , 6 (2) , 83-91en_US
dc.identifier.issn2147-8384
dc.identifier.issn2564-6826
dc.identifier.otherÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan makale TR Dizin indekslidir (2018).
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/comuagri/issue/41582/420997
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/3110
dc.descriptionKocabıyık, Habib ; Arslanbay, Haydar, (Department of Agricultural Machinery and Technologies Engineering, Faculty of Agriculture, Canakkale Onsekiz Mart University)en_US
dc.description.abstractThe selected thermal radiative property, namely emissivity (e) was aimed to determine for some seeds at different moisture content ranges. The emissivity values for the seeds were determined via direct measurement method using cavity model in dynamic temperature conditions. Seed emissivity values were determined to vary between 0.47 and 0.87 for sunflower, between 0.68 and 0.96 for pea, between 0.49 and 0.86 for paddy, between 0.46 and 0.83 for flax and between 0.63 and 0.96 for com. The e value of wheat seeds ranged between 0.50 to 0.96 for all tested varieties under conditions of varying moisture content and temperature. Emissivity values of all seeds were affected by temperature and moisture content. The emissivity values increased with increasing temperature.en_US
dc.description.abstractBazı taneli ürünler için termal ışınım özelliğinin yani emissivitenin (c) farklı nem içeriği aralığında belirlenmesi amaçlanmıştır. Taneli ürünlerin emissivite değerleri, dinamik sıcaklık değişim koşullarında boşluk modeli kullanarak doğrudan ölçüm yöntemiyle belirlenmiştir. Emissivite değerleri, ayçiçeği için 0.47 ve 0.87, bezelye için 0.68 ve 0.96, çeltik için 0.49 ve 0.86, keten tohumu için 0.46 ve 0.83, mısır için 0.63 ve 0.96 arasında değişim göstermiştir. Test edilen tüm buğday çeşitlerinin e değeri farklı nem içeriği ve sıcaklık koşullarında 0.50 ve 0.96 arasında değişmiştir. Tüm taneli ürünlerin emissivite değerleri nem içeriği ve sıcaktan etkilenmiştir ve sıcaklığın artrnasıyla e değerinde artış olmuştur.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rights.uriinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectThermal Radiationen_US
dc.subjectEmissivityen_US
dc.subjectCornen_US
dc.subjectSunfloweren_US
dc.subjectFlaxen_US
dc.subjectPaddyen_US
dc.subjectTermal Işınımen_US
dc.subjectEmissiviteen_US
dc.subjectMısıren_US
dc.subjectAyçiçeğien_US
dc.subjectKetenen_US
dc.subjectÇeltiken_US
dc.titleEffects Of Moisture Content And Temperature On The Emissivity Of Some Seedsen_US
dc.title.alternativeBazı Taneli Ürünlerin Emissivitesi Üzerine Sıcaklık ve Nem İçeriğinin Etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0002-5524-7831en_US
dc.authorid0000-0001-6992-076Xen_US
dc.relation.ispartofÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinalari ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümüen_US
dc.institutionauthor. . .en_US
dc.relation.publicationcategory. . .en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record