dc.contributor.advisor | Koyuncu, Mustafa | |
dc.contributor.author | Sünnetçioğlu, Serdar | |
dc.date.accessioned | 2020-01-20T07:39:04Z | |
dc.date.available | 2020-01-20T07:39:04Z | |
dc.date.issued | 2016-06-27 | |
dc.date.submitted | 2016-06-27 | |
dc.identifier.citation | Sünnetçioğlu, S. (2016) Örgütsel öğrenme ve inovasyonun kurumsal çevrecilik üzerindeki etkileri : İstanbul ilindeki restoranlar üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/2025 | |
dc.description.abstract | Sürdürülebilir turizm kapsamında turizm sektöründeki işletmelerin çevreyle dost uygulamaları günümüzde önem kazanmaktadır. Çalışmaların büyük çoğunluğu sektördeki otel işletmelerine yapıldığı fakat sektörün en fazla sayıda kobisi olduğu düşünülen restoranların arka planda kaldığı görülmektedir. Bu sebepten dolayı bu çalışmada restoran işletmelerinin kurumsal çevrecilik düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada ayrıca örgütsel öğrenme ve inovasyon performansı arasındaki ilişkiler ve bu değişkenlerin kurumsal çevrecilik üzerinde etkisi araştırılmıştır. Çalışma İstanbul ilindeki restoran sahip ve yöneticilerine anket yöntemiyle yapılmış ve toplamda geçerli 483 anket üzerinden analizler yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre restoran işletmelerinin örgütsel öğrenme düzeyinin inovasyon düzeyi üzerinde anlamlı etkisi bulunmuştur. Ayrıca işletmelerin örgütsel öğrenme düzeyinin işletmelerin kurumsal çevrecilikleri üzerinde anlamlı etkisi olduğu görülmüştür. Buna karşın işletmelerin inovasyon düzeyinin kurumsal çevrecilik üzerinde anlamlı bir etkisi tespit edilememiştir. Sonuç olarak örgütsel öğrenmenin işletmelerin inovasyon düzeyini ve kurumsal çevreciliklerini belirleyen önemli bir faktör olduğu anlaşılmıştır. | en_US |
dc.description.abstract | Within the scope of sustainable tourism, environmentally friendly applications of tourism businesses are becoming important nowadays. It has seen that majority of academic studies about this issue are focusing on hotels rather than the restaurants which are considered to have more SMEs (Small and medium-sized enterprises). Therefore, the restaurants have remained in the background. For this reason, it is aimed to investigate the level of corporate environmentalism of the restaurant businesses in this study. Furthermore, the study aims to determine the relationship between organizational learning and innovation performance and their impact on corporate environmentalism. The study was applied to restaurant owners and managers in Istanbul using the survey method and the analyses were carried out over 483 valid survey results. According to results of the study the organizational learning has a significant impact on the innovation in restaurant businesses. Moreover, it has been identified that the organizational learning has a significant effect on corporate environmentalism of the businesses. However, it has been found that the innovation level of enterprises has no significant impact on corporate environmentalism. As a result, it has been understood that organizational learning is an important factor that determines the innovation level and corporate environmentalism of the businesses. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Örgütsel öğrenme | en_US |
dc.subject | İnovasyon | en_US |
dc.subject | Kurumsal çevrecilik | en_US |
dc.subject | Restoranlar | en_US |
dc.subject | İstanbul | en_US |
dc.subject | Organizational learning | en_US |
dc.subject | Innovation | en_US |
dc.subject | Corporate environmentalism | en_US |
dc.subject | Restaurants | en_US |
dc.subject | Istanbul province | en_US |
dc.title | Örgütsel öğrenme ve inovasyonun kurumsal çevrecilik üzerindeki etkileri : İstanbul ilindeki restoranlar üzerine bir araştırma | en_US |
dc.title.alternative | Effects of organizational learning and innovation on corporate environmentalism: A study on restaurants in İstanbul province | en_US |
dc.type | doctoralThesis | en_US |
dc.department | Enstitüler, Sosyal Bilimler Enstitüsü | en_US |
dc.institutionauthor | Sünnetçioğlu, Serdar | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |