dc.contributor.advisor | Ergün, Sebahattin | |
dc.contributor.author | Yılmaz, Ebru | |
dc.date.accessioned | 2019-10-18T13:25:18Z | |
dc.date.available | 2019-10-18T13:25:18Z | |
dc.date.issued | 2014-06-27 | |
dc.date.submitted | 2014-06-27 | |
dc.identifier.citation | Yılmaz, E. (2014). Alabalık yeminde bitki ekstrakları kullanımının büyüme, yemden yararlanma ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi. Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale. | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/1986 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada karvakrol ve timol esansiyel yağlarının alabalık yemine eklenmesinin büyüme performansı, yem değerlendirme, biyometrik ölçümler, kan parametreleri ve balık dokularındaki iz elementleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla karvakrol (K) veya timol (T) 1, 3 ve 5 g/kg oranlarında (sırasıyla K1, K3 ve K5 veya T1, T3 ve T5 grupları) deneme yemlerine ilave edilmiştir. 60 gün süren denemede, en iyi büyüme ve yemden yararlanma oranları 5 g/kg karvakrol eklenen grupta (K5) elde edilmiş ve 5 g/kg timol eklenen yemle beslenen gruptan (T5) istatistiki olarak farklı bulunmuştur. Gruplarda balık eti besin kompozisyonu incelendiğinde nem ve yağ oranının tüm gruplarda benzer olduğu, proteinin T1 grubunda düştüğü ve külün de K5 grubunda düştüğü tespit edilmiştir. Dalak, karaciğer, iç organ indekslerinde önemli bir fark görülmezken, iç organ yağ indeksi en yüksek K5' de ve en düşük K1'dedir. Deneme sonunda yapılan kan analizlerinde hemaoglobin miktarı en yüksek T1, en düşük K3 gruplarında tespit edilmiş ve istatistiksel olarak farklı bulunmuştur. Hct, RBC, MCV miktarlarında önemli bir değişim olmamıştır. MCH ve MCHC miktarları en yüksek T1 grubunda tespit edilmiştir. Çalışmada, karvakrol ve timol ile beslenen balıklarda lizozim ve miyoloperoksidaz değerleri kontrol grubuna göre artış göstermiştir. Esansiyel yağlarla beslenen gruplarda toplam protein, globulin, kolestrol miktarı artarken, glikoz, trigiliserid miktarı azalmıştır. Sonuç olarak alabalık yemlerine 1 g/kg ve 3 g/kg oranında karvakrol ve timol ilavesi bazı hematolojik, immunolojik, biyokimyasal parametreler ve biyometrik ölçümleri geliştirmiştir. Anahtar sözcükler: Karvakrol, Timol, Büyüme Performansı, Yem Değerlendirme, Biyometrik İndeksler, Kan Parametreleri, Gökkuşağı Alabalığı. | en_US |
dc.description.abstract | The present study investigated the effects of dietary incorporation of essential lipids of carvacrol and thymol on growth performance, feed utilization, biometric parameters, blood parameters and trace elements in fish tissues of rainbow trout. Carvacrol (K) or thymol (T) was added into diets at levels of 1, 3, 5 g/kg diet (K1, K3 and K5 or T1, T3 and T5 groups, respectively). The experiment was conducted for a period of 60 days and the best growth and feed utilization was recorded in K5 with a carvacrol incorporation of 5 g/kg diet, which was statistically different then the results obtained in the T5 group with 5 g/kg diet thymol incorporation. Moisture and lipid levels in fish meat samples from all experimental groups showed similarities in terms of statistical evaluations. Protein and ash contents showed a decline in T1 and K5 groups, respectively. Spleen, liver, and viscerosomatic indexes did not show any significant differences, while visceral fat index was highest in the K5 group, and lowest in K1 group. Based on the blood analysis conducted at the end of the study, hemoglobin was highest in T1, but lowest in K3 groups with a significant difference. Hct, RBC, MCV amounts did not differ significantly. MCH and MCHC amounts was highest in T1. It has been found that during the course of the study lizozim and myeloperoxidase amounts increased in fish fed with carvacrol and thymol compared to those of the control group. In the experimental groups fed on essential lipids, the total protein, globulin, cholesterol amount tended to increase, while glucose, triglyceride amounts declined. As a results of the study, the incorporation of dietary carvacrol and thymol at levels of 1 g/kg diet or 3 g/kg diet has improved some hematological, immunological, biochemical and biometric parameters in rainbow trout. Keywords: Carvacrol, Thymol, Growth Performance, Feed Evaluation, Biometric Indices, Blood Parameters, Rainbow Trout. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Karvakrol | en_US |
dc.subject | Timol | en_US |
dc.subject | Yem değerlendirme | en_US |
dc.subject | Biyometrik indeksler | en_US |
dc.subject | Kan parametreleri | en_US |
dc.subject | Gökkuşağı Alabalığı | en_US |
dc.subject | Büyüme performansı | en_US |
dc.subject | Carvacrol | en_US |
dc.subject | Thymol | en_US |
dc.subject | Growth performance | en_US |
dc.subject | Feed evaluation | en_US |
dc.subject | Biometric indices | en_US |
dc.subject | Blood parameters | en_US |
dc.subject | Rainbow trout | en_US |
dc.title | Alabalık yeminde bitki ekstrakları kullanımının büyüme, yemden yararlanma ve vücut kompozisyonu üzerine etkisi | en_US |
dc.title.alternative | Effects of plant extracts in rainbow trout feed for growth performance, feed utilization and body composition | en_US |
dc.type | doctoralThesis | en_US |
dc.department | Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı | en_US |
dc.institutionauthor | Yılmaz, Ebru | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US |