Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorAkı, Cüneyt
dc.contributor.authorBursalıoğlu, Ertuğrul Osman
dc.date.accessioned2019-06-18T08:47:27Z
dc.date.available2019-06-18T08:47:27Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013-07-18
dc.identifier.citationBursalıoğlu, E. O. (2013). Bir bitki aktivatörünün Capsicum annuum L.var. grossum, var. longum, Lycopersicum esculentum Mill. cv. Riogrande, cv. H2274 çeşitlerinde total protein, peroksidaz ve total proteaz enzimleri üzerine etkileri. Yayımlanmamış doktora tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/1945
dc.description.abstractBu araştırmada, in vivo olarak yetiştirilen on haftalık C. annuum var. grossum ve var. longum, L. esculentum Mill. cv. Riogrande ve cv. H 2274 fidelerine bitki aktivatörünün 2 ml/L - 4 ml/L ve 8 ml/L konsantrasyonları yapraklara birer hafta ara ile iki defa püskürtülerek uygulanmıştır. İkinci uygulamadan 24 ve 48 saat sonra bu uygulamaların in vivo ortamlarda yetiştirilen bitkilerdeki total protein, peroksidaz [EC 1.11.1.7] ve proteaz [EC 4.3.1.1] düzeyi üzerindeki değişimleri saptanmıştır. Tüm denemeler üç tekrarlı olarak gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında total protein miktarının, 4 ml/L?lik uygulama sonucunda 48 saat sonunda, C. annuum var.grossum ve longum fidelerinde sırası ile %92 ve %104 oranında artış meydana getirdiği saptanmıştır. L. esculentum Mill. Riogrande fideleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında 4 ml/L?lik konsantrasyonunun 24 saat sonunda %64, H2274 fidelerinde ise 48 saat sonunda %85 oranında artış meydana getirdiği saptanmıştır. Kontrol grubu bitkiler ile karşılaştırıldığında peroksidaz enziminin, 8 ml/L?lik uygulama sonucunda 48 saat sonunda, C. annuum var.grossum ve longum fidelerinde sırası ile %93.2 ve % 212.6, L. esculentum Mill. Riogrande ve H2274 fidelerinde ise %248 ve %247 arttırdığı saptanmıştır. Kontrol grubu bitkiler ile karşılaştırıldığında proteaz enziminin, 4 ml/L?lik uygulama sonucunda 48 saat sonunda, C. annuum var.grossum ve longum fidelerinde sırası ile %145.4 ve %164, L. esculentum Mill. Riogrande ve H2274 fidelerinde ise sırası ile %90.6 ve % 83,7 arttırdığı saptanmıştır. Araştırmamızda kullanılan bitki aktivatörünün fidelerde protein, peroksidaz ve proteaz düzeylerini zamana bağlı olarak farklı düzeylerde ve şekillerde etki gösterdiği saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractIn this research, a plant activator applied on ten weeks old C. annuum var. grossum and longum varieties, L. esculentum Mill. Riogrande and H 2274 seedlings in recommended dose, two and four fold doses (2-4-8 ml/L) by spraying to the leaves under in vivo conditions. Changing of total protein, peroxidase [EC 1.11.1.7] and total protease [EC 4.3.1.1] levels in both plants were compared after 24-48 hours after second application of plant activator. All of the experiments were realized tree times. Amount of total protein changing in C. annuum seedlings when compare with control group, 4 ml/L applications for 48 hours in grossum and longum varieties were determined as 92% and 104% respectively. L. esculentum Mill. seedlings when compare with control group 4 ml/L applications for 24 hours in Riogrande and 48 hours in H2274 varieties were determined as 64% and 85% respectively. Peroxidase activity changing in C. annuum var. grossum and longum, L. esculentum Mill. Riogrande and H 2274 varieties were determined after plant activator applications, while compared with control group. 8 ml/L applications for 48 hours in grossum and longum varieties were determined 93.2% and 212.6% respectively. In L. esculentum Mill Rio Grande and H2274 varieties POX activity increased 248% and 247.4% respectively. Protease activity changing in C. annuum var. grossum and longum, L. esculentum Mill. Riogrande and H 2274 varieties were determined after plant activator applications, while compared with control group. 48 hours after 4 ml/L application, PRO activity increased in C. annuum L. var grossum and longum varieties 145.4% and 164.2% respectively. In the same applications PRO activity increased as 90.6% and 83.7% in L. esculentum Mill Rio Grande and H 2274 varieties. A plant activator has been changed total protein, peroxidase, protease levels depending to the time with different levels.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectBitki aktivatörüen_US
dc.subjectProteinen_US
dc.subjectPeroksidazen_US
dc.subjectTotal proteazen_US
dc.subjectC. annuum var.grossumen_US
dc.subjectLongumen_US
dc.subjectL. esculentum cv. riograndeen_US
dc.subjectcv.H 2274en_US
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectA plant activatoren_US
dc.subjectPeroxidaseen_US
dc.subjectTotal proteaseen_US
dc.subjectC. annuum var.grossumen_US
dc.titleBir bitki aktivatörünün Capsicum annuum L.var. grossum, var. longum, Lycopersicum esculentum Mill. cv. Riogrande, cv. H2274 çeşitlerinde total protein, peroksidaz ve total proteaz enzimleri üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEffect of one plant activator on total protein, peroxidase and total protease enzymes in Capsicum annuum L. var. grossum, var. longum, Lycopersicum esculentum Mill. cv. Riogrande, cv. H2274 varietiesen_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.institutionauthorBursalıoğlu, Ertuğrul Osmanen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record