Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorSezen, Kübra
dc.contributor.authorKızıl, Ünal
dc.date.accessioned2018-04-12T11:32:27Z
dc.date.available2018-04-12T11:32:27Z
dc.date.issued2017-12
dc.identifier.citationSezen, K. ve Kızıl, Ü. (2017). Kanatlı İşletmelerinden Kaynaklanan Koku Probleminin Belirlenmesinde Bir E-Burun Sisteminin Kullanılması. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 3, 59-71.en_US
dc.identifier.issn2459-1580
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/1784
dc.description.abstractHayvansal üretimin çevreye olan etkileri arasında gübre kaynaklı koku, özellikle kanatlı işletmelerinde karşımıza büyük bir problem olarak çıkmaktadır. Gübre işletim sistemlerinin tasarımında ve yönetiminde dikkate alınması gereken koku probleminin başlıca kaynağı hayvan gübresinden yayılan gazlar, uçucu organik bileşikler ve diğer bazı unsurlardır. Dolayısıyla, bu probleme neden olan unsurlar koku probleminin dışında barınak içerisindeki hayvanların ve çalışan işçilerin sağlıkları üzerinde de olumsuz etkilere sahip olmaktadır. Koku son derece sübjektif bir kavram olduğundan ölçülmesi ve şiddetinin belirlenmesi oldukça güçtür. Son yıllarda elektronik alanındaki gelişmelere bağlı olarak insan burnunu taklit ederek çalışan elektronik burun sistemleri (EBS) de bu amaçla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, elektronik burun sistemi ile hava kalitesi ölçüm ve uyarı cihazları eş zamanlı kullanılarak, her iki sistemin performansı karşılaştırılmıştır. Seçilen bir kanatlı işletmesinin çevresinden alınan hava örnekleri, her iki cihazla da okunarak elde edilen değerler, coğrafi bilgi sistemi kullanılarak noktalanmış ve kokunun dağılımı yüzey istatistiği yöntemiyle modellenmiştir.en_US
dc.description.abstractAmong the environmental impacts of livestock production, especially poultry operations, manure related odor problems appear to be highly important. Major source of odor that should be considered in the design and management of manure management systems are gases, volatile organic compounds and some other particles. Hence, those sources that causes odor and health problems for housed livestock and workers. It is highly difficult to identify and measure the level of odor since it is a subjective term. Electronic nose systems (ENS) that mimic human olfaction have been widely used in this area depending on the recent advances in electronics. The aim of this study is to compare the performance of an electronic nose system with an air quality sensing module by using these both systems simultaneously. Air quality samples were collected from a poultry house’s surroundings. Each sample was subjected to both systems simultaneously. Those readings were applied to Geographical Information Systems to spatially model the odor dispersion using geostatistics.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rights.uriinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectelektronik burunen_US
dc.subjectgaz sensörüen_US
dc.subjecthava kalitesien_US
dc.subjectkokuen_US
dc.subjectkümesen_US
dc.subjectair qualityen_US
dc.subjecte-noseen_US
dc.subjectgas sensoren_US
dc.subjectodouren_US
dc.subjectpoultry housingen_US
dc.titleKanatlı İşletmelerinden Kaynaklanan Koku Probleminin Belirlenmesinde Bir E-Burun Sisteminin Kullanılmasıen_US
dc.title.alternativeUse of an E-Nose System in the Determination of Odor Problem Generated from Poultry Operationsen_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid27685en_US
dc.relation.ispartofÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisien_US
dc.department[Belirlenecek]en_US
dc.institutionauthor. . .en_US
dc.relation.publicationcategory. . .en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record