Biga ilçesinde süt üretim kooperatiflerinin etkinlik ve verimlilik analizi
Citation
Bektaş, S. (2016). Biga ilçesinde süt üretim kooperatiflerinin etkinlik ve verimlilik analizi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ÇanakkaleAbstract
Biga İlçesinin hayvancılıkta büyük gelişme potansiyeline sahip olması aynı zamanda bölgeyi bir süt üretim merkezi haline getirebilecek bir potansiyeli de beraberinde getirmektedir. Rekabet gücünün verimlilik artışına bağlı olduğu gerçeğinden hareketle Biga ilçesindeki kooperatifler vasıtası ile yapılan süt üretiminin etkinlik ve verimlilik analizinin yapılması ve mevcut etkinlik ve verimlilik seviyelerini artırıcı iktisat politikalarının belirlenmesi Biga ilçesinin bölgesel kalkınma stratejisinin oluşturulmasında önemli bir rol üstlenecektir. Bu fikirden yola çıkılarak TR222 Çanakkale İlinin Biga İlçesinde bulunan süt üretim kooperatiflerinin kaynaklarının ne derece etkin kullandığı ve bu kaynakları kullanarak verimliliğinin ne kadar artırdığını belirlemek çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmada 2007-2014 yıllarını kapsayan panel veri seti hazırlanarak Veri Zarflama analizi ve Malmquist Toplam Faktör Verimliliği yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmada yapılan analizde iki mutlak sonuç ortaya konulmuştur: Sonuçların ilki, araştırma konusu olan kooperatiflerin etkinlik seviyeleri düşüktür. Bu bakımdan süt üretiminin artırılması için girdi artışına yönelik uygulamalardan ziyade yapısal sorunları giderici önlemler alınmalıdır. İkincisi, kooperatif üyelerinin teknolojik donanımları yetersizdir. Çiftliklerdeki söz konusu yetersizlik giderilirse toplam faktör verimliliğinde dolayısı ile kooperatiflerin rekabet gücü artacaktır. Biga’s great potential for development of live stockal sobrings with the potential which can makethedistrict a milk production center. Basedon the fact that competitiveness depends on the productivity growth, making activity and productivity of milk production with the help of cooperatives in Biga and determining economic policyenhancing the current level of activity and productivity will have an important role on composing the regional development strategy of Biga. How effectively TR222 milk production cooperatives in Çanakkale city Biga townuses their sources and determining how much that in crease the productivity by using these resources are the purpose of the study. In the study, being prepared the panel data set covering the years between 2007-2014, Data Envelopment Analysis and Malmquist Total Factor Productıvıty Index are used. In the analysis performedin this study, two results were presented: The first of the seresults, there is a low efficiency level in the cooperatives whic hare the subject of research. In this respect, measures to eliminatestructural problems must be taken rather than the applications for production factors boosttoin crease milk production. Secondly, technological equipment of cooperative members’ is insufficient. If such deficiencies on farmsare fixed, total factor productivity and therefore, the competitive power of cooperatives will increase.
Collections
The following license files are associated with this item: