Search
Now showing items 1-10 of 10
Signature of Anthropogenic Impacts in Detritus Decomposition and the Freshwater Snail Melanopsis buccinoidea
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-12-26)
The present study aims to investigate the anthropogenic impacts of crop farming, fertilizing practices, and pesticide use in riparian zones on detritus decomposition and on feeding of Melanopsis buccinoidea (Olivier, 1801) ...
Deniz Ürünleri ile Hazırlanan İçeceğin Duyusal Özelliklerinin Belirlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019)
Sensorial properties of healthy beverages as well as all foods, is an important issue in development of
new food products. In general, the consumer interests are increasing in the healthy beverages and seafood.
Although ...
Çanakkale Kıyılarında Farklı Yapım Materyallerinin Yemli Balık Tuzakların Av Verimine Etkisi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019)
This study was conducted between November 2013 and November 2014 to determine the effects of
different materials used on baited traps on fishing efficiency. In the study, three different types of traps with two
different ...
Peracarid Crusteceans Species from Upper Infralittoral Rocky Shores of Gokceada Island (Aegean Sea)
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019)
The abundance of the peracarid crustacean fauna were studied on a spatial scale of Gokceada Island
which is located Northern Aegean Sea. Samples were collected seasonally from 13 coastal stations at depth 0.1-
0.5 m, ...
Balıkçılık Eğitimi ve Sertifikalandırılması Üzerine Bir Çalışma
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019)
Türkiye’ de tekneyle balıkçılık faaliyeti yapacak bir kişinin tekne kullanabilmek için yeterlilik belgesi ve
balıkçılık faaliyetinde bulunabilmesi için de ruhsat tezkeresi alması gerekmektedir. Yeterlilik belgesi için en ...
Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2019)
Bu çalışmada, Çanakkale’nin Çan ilçesinde yaşayan insanların demografik özelliklerine ve satın alma
tercihlerine göre su ürünleri tüketimine yaklaşımları belirlenmiştir. 2018 yılının Kasım-Aralık ayları arasında,
basit ...
Titanyum Dioksit ve Nano Titanyum Dioksit Kullanımının Su Ürünlerine Olası Zararları
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-12-26)
Nanoteknolojik ürünler; her alanda olduğu gibi su ürünleri yetiştiriciliği, gıda ve ambalaj teknolojilerinde de yer almaktadır. Nano titanyum dioksit (nTiO2, nanoTiO2) çok kabul gören ürünlerden birisidir. Endüstriyel ...
Antalya Körfezi’nde Beyaz Sokar (Siganus rivulatus Forsskal, 1775) Avcılığında Kullanılan İğnelerin Seçiciliğinin Belirlenmesi
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-12-26)
Bu çalışmada, Antalya Körfezi'nde Kumluca, Finike, Demre ve Kemer ilçeleri sınırları içerisinde subtropikal ve lesepsiyen bir tür olan Beyaz sokar’ın (Siganus rivulatus Forsskål, 1775) olta ile avcılığında kullanılan 6, ...
Aquatic Oligochaeta (Annelida: Clitellata) Assemblages in the Streams of Biga Peninsula (Marmara-Turkey) and Their Seasonal Variations
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-12-26)
: In the present study, aquatic Oligochaeta (Annelida: Clitellata) fauna and environmental parameters from 15 predetermined stations in Sarıçay, Karamenderes, Tuzla, and Kocabaş streams in Biga Peninsula (NorthWest Anatolia) ...
Antioxidant and Antimicrobial Activity of Sea Cucumber (Holothuria tubulosa, Gmelin 1791) Extracts
(Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, 2018-12-26)
Holothuria tubulosa is an economic and most harvested sea cucumber species found in Turkey seas. Sea cucumbers are known to be sources of some of bioactive components which are play important roles in human health. In this ...